Praktijkvoorbeeld

[Home ] [Waarom Dyslexie?] [Hoofdvraag] [Deelvraag 1] [Deelvraag 2] [Deelvraag 3] [Deelvraag 4] [Deelvraag 5] [Deelvraag 6] [Praktijkvoorbeeld] [Interview] [Signalen] [Tips] [Bronnen]

Dyslexie: een praktijkvoorbeeld.

Zomervakantie 2007. Samen met pa, ma, zusje en de vriend van mijn zusje logeer ik twee weken op een camping in Nieuwpoort in België. Zoals dit hoort tijdens een campingvakantie lijkt er geen eind aan de regen te komen. Er zit dan ook niets anders op dan met zijn vijven te schuilen in een caravan van nog geen 9 m². We besluiten een spelletje te spelen. Het wordt Trivial Persuit. Terwijl de regen tegen de ramen tikt word de ene vraag na de andere afgevuurd. Ik verbaas me over de moeilijkheid van de vragen, volgend jaar toch maar de Disney kindervariant meenemen.

 

            Dan is Wesley, de vriend van mijn zusje aan de beurt voor het stellen van een vraag. Hij pakt het kaartje, maar struikelt over de ongelooflijk lastige en lange zinsopbouw en woorden als Australisch. Daar had ik even geen rekening mee gehouden. Wesley is dyslectisch. Een spel wat toch al vrij snel uit de kast getrokken werd, kan voor een vervelende situatie zorgen. Wesley wil graag zelf de vraag stellen en blijft het dus zelf proberen. Iets wat ik heel positief vind. Als je de motivatie hebt om het toch zelf te willen doen dan lukt het je uiteindelijk ook, denk ik altijd.

 

            Ongeveer twee jaar geleden werd Dyslexie geconstateerd bij Wesley. Hij was toen 21 jaar. Dus iets meer dan 14 jaar lang (ervan uitgaande dat je op je 6e begint met lezen) heeft hij moeite gehad met lezen. Dat dit zeker 10 jaar te laat ontdekt is, zal niemand ontkennen, zeker niet als je dan hoort dat Wesley drie jaar op een school voor speciaal basisonderwijs heeft gezeten, waar toch zeker wel de professionaliteit aanwezig zou moeten zijn om dyslexie te herkennen. Ik vraag me af waarom ze op een vervolgopleiding hier pas achter kwamen.

 

            Inmiddels werkt Wesley als kok in een verzorgingstehuis in Vlaardingen. Nog steeds heeft hij ambities om door te leren, bijvoorbeeld voor dieetkok. Tijdens zijn laatste opleiding werd er rekening gehouden met zijn dyslexie. Zo kreeg hij bijvoorbeeld meer tijd voor het maken van tentamens.